HUBUBAT ALIM FİYATLARI TATMİN EDİCİ DEĞİL!

Okuduğunuz haber
DOKAP’TAN SÜT BİRLİĞİ’NE EKİPMAN DESTEĞİ!

ÇORUM SAĞLIKTA BÖLGENİN YILDIZI OLACAK

Anasayfa   /    Ekonomi    /    DOKAP’TAN SÜT BİRLİĞİ’NE EKİPMAN DESTEĞİ!

DOKAP’TAN SÜT BİRLİĞİ’NE EKİPMAN DESTEĞİ!

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince, Çorum’da kamu kurumları tarafından hazırlanan 8 tarımsal projeye 31 milyon 441 bin hibe desteği sağlayacak. Projelerle ilgili imza töreni daha önce Çorum Valiliği’nde yapılmıştı.

EKONOMİ      11 Haziran 2024 - 14:16     0

DOKAP’TAN SÜT BİRLİĞİ’NE EKİPMAN DESTEĞİ!

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince, Çorum’da kamu kurumları tarafından hazırlanan 8 tarımsal projeye 31 milyon 441 bin hibe desteği sağlayacak. Projelerle ilgili imza töreni daha önce Çorum Valiliği’nde yapılmıştı.

DOKAP tarafından Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne sağlanan ekipmanlar için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde tören düzenlendi.

“Çiğ Süt Soğutma ve Depolama Projesi” kapsamında alınan ekipmanların yüzde 70’ı DOKAP tarafından, yüzde 30’u ise Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından karşılanacak.

Ekipman teslim törenine; Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Çorum Milletvekili Av. Yusuf Ahlatcı, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, CHP İl Başkanı Av. Dinçer Solmaz, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ali Evlüce, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, aynı zamanda Çorum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı ilgililer katıldı.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, “İlimizde yem bitkileri ekiliş alanları her yıl bir önceki artmakta ancak, ülke bazında kaba yem açığımız devam etmektedir. Bu durum hayvansal üretimi, dolayısıyla da hayvansal ürün kıyasla maliyetlerini dengeli beslenmesini etkilemektedir” dedi.

Göktekin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İlimizin toplam arazi varlığı 551.284 ha olup, bu alanın 38.882 hektarında yem bitkileri üretimi gerçekleştirilmektedir. Tritikale, fiğ, arpa gibi yem bitkilerinde ilimiz, ülkemiz genelinde önemli bir yere sahiptir. İlimiz hayvan yetiştiriciliğinde de önemli yetiştiriciliğinde potansiyele sahip olup, toplamda 206.755 adet büyükbaş, 285.427 adet küçükbaş hayvan varlığına sahiptir.

İlimiz yem bitkileri üretiminde hızla ilerlemesine rağmen, rasyon hatalarından dolayı hayvansal verim istenilen düzeye çıkmamaktadır. Kaliteli ham madde ile doğru oranda rasyonlanan yem, tüketime olarak hazır sunulacak ve hayvancılıkta beslemeden kaynaklı verim kayıpları ile sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır.

Yem sektörü, yalnızca hayvanların temel besin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz; aynı zamanda et, süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünlerin kalitesini ve miktarını da doğrudan etkiler. Maliyeti toplamda 8.220.900 TL olan, %70 Doğu Karadeniz Projesi, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Gücü desteği ve %30 Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği katkılarıyla "Yemde Birlik Gücü’ projesini gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Proje kapsamında, oluşturulan karışım sayesinde işletmenin karlılığını arttıracak ve yem verimindeki dalgalanmaları önleyecek olan, 1 adet 30 m³ Toplam Hazırlanmış Rasyon Makinesi (TMR) ve 1 adet TMR Yem Paketleme Makinesi, üretilen yemin kalitesinin kontrol edilebilmesi için, 1 adet yakın kızılötesi spektrometresi (NIR cihazı) alımı gerçekleştirilmiştir.

Sizlerin de bildiği üzere, hayvancılıkta en önemli girdiyi kaba yem oluşturmaktadır. İlimizde yem bitkileri ekiliş alanları her yıl bir önceki artmakta ancak, ülke bazında kaba yem açığımız devam etmektedir. Bu durum hayvansal üretimi, dolayısıyla da hayvansal ürün kıyasla maliyetlerini dengeli beslenmesini etkilemektedir.”

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya ise kendilerine, Çorum çiftçisine verilen destekten dolayı DOKAP yöneticilerine teşekkür ederek, maliyetleri aşağı çekmenin, verimliliği artırmanın çabasında olduklarını kaydetti.

Yılmaz Kaya, DOKAP’tan sağlanan desteklerle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini kaydederek, “Birlik olarak DOKAP projesi kapsamında ilk önce kendinden yürür 6 sıralı silaj biçim makinesi aldık ve bu destek sayesinde Mecitözü’nde, Alaca’da 5 bin dönüm sözleşmeli mısır ekimi yapıyoruz. Birlik olarak ayrıca üreticilerimize yıllık 50 milyon lira para girdisi sağlıyoruz. Göreve başladığımızda 21 bin ton sütümüz vardı. Devletimizin destekleriyle 400’e yakın köyümüzde süt soğutma tankımız var ve bu desteklerle üreticilerimize katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin de Çorum’un hem tarımda, hem hayvancılıkta, hem sulamada aktif bir il olduğunu belirterek, kurum ve kuruluşların projelerine destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Gültekin, “DOKAP olarak 2021 yılından bu yana Çorum’a destek vermeye başladık. Üreten, gelişen, büyüyen bir şehrimiz Çorum, tarım, sulama, hayvancılık, turizm ve eğitim projelerine desteğimiz devam ediyor. Çorum tarımına katkı sağlayacak olan bu projelerin hazırlanmasında emeği geçen proje ekiplerimiz ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Dağlı, katkısı ve desteği nedeniyle DOKAP Başkanı Gültekin’e tablo, Yılmaz Kaya’ya ise belge takdim etti.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ